LCHF Fläskfilégryta med sötpotatis i ugn

middagen

God kväll mina fina läsare!

Jobbade 9-17 och det har varit en riktigt varm och härlig dag. Jag kommer på mig själv med att klaga på värmen…men det FÅR jag ju inte göra. Jag föredrar värmen över regn, kyla och snö anytime kan jag säga :) Idag fyller min fina vän Malin 23 år. Grattis älskling! Ska fira henne imorgon hihi 😀

Till middag fick det bli en enkel fläskfilégryta med sötpotatis i ugn som tillbehör. Så här gör jag grytan:

  • Smör att steka i
  • 1 fläskfilé
  • 1 gul lök
  • Ett par champinjoner
  • Salt, peppar, grillkrydda, lökpulver, paprikapulver
  • Grädde
  • Tomatpuré
  • Sambal Oelek
  • Svampsoja (eller annan soja)

Gör så här: Hacka löken och champinjonerna och stek i smöret. Skär fläskfilén i mindre bitar och stek tillsammans med löken/svampen. Krydda. När köttet är genomstekt – Häll över grädde, tomatpuré, Sambal Oelek och sojan. Koka upp och smaka av! :)

Sötpotatisen skär jag i ”pommes” och lägger i en form. Häller över lite rapsolja, salt och peppar och blandar runt. In i ugnen ca 15 minuter (tills de har mjuknat), 200 grader.

Många kanske undrar ”Är sötpotatis LCHF?” – Sötpotatis innehåller mer kolhydrater än potatis så varför är den så bra ändå? Jo potatis innehåller socker och stärkele och lektiner (påverkar näringsupptaget) så en potatis ger oss i princip inget nyttigt! Men sötpotatis är full av antioxidanter (betakaroten som omvandlas till A-vitamin), c-vitamin, järn och är alltså supermat! Dessutom är sötpotatisen inte en potatis utan en rotknöl och påverkar blodsockret mindre än potatis.

Ha en fortsatt trevlig kväll!